maandag, november 28, 2005

Biblioroll: een draagbare boekenplank.


De Biblioroll is een draagbaar apparaat die een nieuwe manier van lezen voor e-books aanbiedt, een digitale boekenplank.
Het apparaat is ontwikkeld door Keio University, en heeft als bijzonder kenmerk dat het een e-books op een nieuwe, gemakkelijke manier ontsluit. Het apparaat is een doorzichtige cilinder met drie lcd-schermen erin. Hierdoor is het gemakkelijk om bijvvorbeeld meerdere boeken naast elkaar te leggen, of op een enkel scherm een 'boekenplank' te tonen, om het juiste boek op te zoeken bij de tekst die je aan het lezen bent.

De 'huls' om ieder scherm werkt als een scrollwiel, zodat je eenvoudig door het boek of de boekenplank kunt bladeren. Ook kunnen 'tags' of labels aan teksten of boeken worden toegevoegd, zodat de lezer zijn eigen informatie kan rangschikken en terugvinden, en de aantekeningen hierbij kan bekijken. Ook kun je boeken of teksten 'linken' aan elkaar.

In essentie is doet de Biblioroll wat je vroeger deed in de bibliotheek: een grote hoeveelheid boeken om je heen, gerubriceerd en een leestafel waar je drie boeken over elkaar kunt leggen. En met je post-its als boekenlegger gaf je labels aan teksten en pagina's zodat je ze terug kon vinden. Met de Biblioroll kan het in de metro, op je surfplank, in je bed. Overal.

De Keio University wil in 2010 de Biblioroll productiegereed hebben, gebruikmakend van e-paper in plaats van lcd-schermen, en max. 15 centimeter groot. Het huidige prototype, getoond op de foto is veel groter.

Geen opmerkingen: