vrijdag, december 08, 2006

eco-isolatie 1: isolatie met cellulosevlokken (isofloc)


Isofloc is een isolatiemateriaal van cellulose dat onder luchtdruk in de te isoleren holle ruimte wordt geblazen. Het wordt vervaardigd uit gerecyclede kranten. Al bij de verwerkeing van hout tot papier wordt de evenwijdige structuur van de houtvezels doorbroken waardoor holle ruimten tussen de vezels onstaan en een hoge isolatiewaarde ontstaat. Cellulose is in staat om vocht op te nemen en gelijkmatig weer af te geven,w aardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Een te droog binnenklimaat kan last van luchtwegen of ogen tot gevolg hebben. Het zorgt ook voor een energiebesparing: vochtige lucht is beter te verwarmen dan droge lucht. Dankzij de holle ruitmen en stilstaande lucht tussen de cellulosevlokken heeft het ook een geluiddempende werking.

Het materiaal wordt met boorzouten geimpregneerd om het brandvertragend te maken en te beschermen tegen schimmels en ongedierte.

Het kan toegepast wordne in nieuwbouw, maar ook heel goed in bestaande bouw: zelfs in bouw van voor 1960, waarbij geen spouwmuren zijn toegepast kan het gebruikt worden om het dak te isloeren door het tussen de dampremmende laag en het binnenbeschot, of het kan droog tegen de onderzijde van vloeren en balklagen gespoten worden.

Geen opmerkingen: