donderdag, februari 02, 2006

Tapijt van geitenhaar: sexy!


Tretford tapijt is een tapijt gemaakt van 80 % geitenhaar. Het geitenhaar is een bijproduct van de geithouderij in China, waar geiten in grote groepen gehoed worden. Het haar is bijzonder duurzaam, heeft weinig last van slijtage, voelt verrassend zacht, en is anti-statisch. Het haar wordt met de hand geschoren, gesorteerd en gewassen in een milde zeepoplossing. Er worden geen chemicaliƫn gebruikt. Het haar wordt in Belgiƫ geverfd met niet-giftige, biologisch afbreekbare verven. Het haar neemt 98 % van de verfstoffen op, ter vergelijking: katoen neemt slechts 50-60 % van de verfstoffen op. Hierdoor is er weinig verspilling van verf.

Nylon wordt toegevoegd aan het tapijt en vormt ca. 15 % van het zichtbare deel van het tapijt. Hierdoor wordt de levensduur van het tapijt vergroot.

De rug van het tapijt wordt gemaakt van jute. Het jute wordt geoogst in Bangladesh en wordt ongeverfd verwerkt tot doek. Jute is uitermate duurzaam, flexibel en heeft een een vuurdovende werking.

Tretford wordt gemaakt met een pvc-verlijming. Dit lijkt tegenstrijdig met de ecologiche principes maar pvc-verlijming produceert geen vervuild afvalwater, een van de minder bekende voordelen van pvc-verlijming. Het pvc wordt gemaakt volgens EU Positive List: alleen DEHP en DINP worden gebruikt, geen DOP. Dit pvs is carcinogenic-vrij oestrogeenvrij en er wordt geen dioxine geproduceerd.

Geen opmerkingen: