vrijdag, mei 19, 2006

Q collection: bijzondere milieuvriendelijke stoffen.


Q collection is een merk wat bijzondere duurzame en milieuvriendelijke ontwerpen maakt. Het meubilair is qua vormgeving wel erg gericht op de amerikaanse 'residential market', maar de stoffen die ze maken zijn bijzonder mooi.
Productieprocessen zijn erop ingericht om afvalstoffen te vermidneren, water te besparen en watervervuiling te vermidneren (vooral van belang bij het verven van stoffen), energie te besparen en grondstoffen te betrekken uit verantwoord beheerde plantages.
Grondstoffen zijn wol, hennep en leer. Daarnaast zijn alle verven op waterbasis en alle toegepaste was op natuurlijke basis.

maandag, mei 01, 2006

Grondstof voor eco-meubilair 2: Framefoam



Veel meubilair wordt opgevuld met schuim (foam). De Belgische fabrikant Recticel maakt met Framefoam een uniek product: een foam dat zo sterk is dat een houten of stalen constructie overbodig wordt. Het is licht van gewicht, dampdoorlatend en brandvertragend. Het materiaal is een speciale variant van polyurethaanschuim dat als 'pur' zijn grootste bekenheid geniet. Het materiaal is te hard om comfortabel op te zitten, maar kan afgewerkt worden met flexibele, elastische schuimen en een polyurethaancoating, waardoor meubilair uit één stuk vervaardigd kan worden. Getoond is 'Uncle' van Dumoffice.

Grondstof voor eco-meubilair: Waterlily


Waterlily is een innovatief product uit één van de meest geroemde chemische laboratoria uit Italië. Het is een vulmateriaal voor kussens op sofa's, stoelen en matrassen. Het is een elastische, en lichtgewicht vulmateriaal op basis van water. Het is bijzonder comfortabel door het vermogen gewicht gelijkmatig te verdelen over de onderliggende oppervlakken. Tests hebben uitgewezen dat het p[roduct duurzamer is dan organische materialen die op de markt zijn als kussenmateriaal. De structuur van het geschuimde materiaal bestaat uit kleine cellen, waartussen lucht vrij kan stromen: hierdoor ademt het materiaal goed, voelt het warm aan bij het eerste contact, maar wordt het niet te warm bij langdurig zitten of slapen. De elasticiteit blijft ook na jaren gebruik nog behouden.

Na gebruik kan het zowel chemisch als mechanisch gerecycled worden, het bevat geen vervuilende materialen en tijdens de productie worden geen gassen geproduceerd die de ozonlaag aantasten. De 'Environmental Protection Agency (E.P.A.) in Amerika heeft de bijzondere bijdrage van Waterlily aan besherming van het milieu erkend.