donderdag, december 21, 2006

Vogels voor in de keuken.


En voor bij het suikerlepeltje van Eggmercantile: de theedoeken van Etsy met vogelprints of andere dieren. Kunst met een toegangkelijk prijskaartje. Er zijn ook series met noordpooldieren, boerderijdieren, een winterwonderland-serie, kerstserie en series met hetzlefdedier in verschillende kleuren. Een aanwinst voor de keuken. Te bestellen bij Etsy, en Etsy beloofd op haar site dat zij uitzoekt hoe het bij jouw voordeur afgeleverd kan worden.

Het mooiste suikerlepeltje van het land.


Uit Amsterdam: eggmercantile. Suikerlepeltjes, lepeltjes en andere eenvoudige tafelwaren geinspireerd op de natuur. Niet heel innovatief nee, maar wel heel mooi.

vrijdag, december 08, 2006

eco-isolatie 5: vermiculiet


Vermiculiet is een gexpandeerd maineraal dat een hoge isolatie waarde kent. Het wordt aangebracht in korrelvorm en is daarom bijzonder geschikt voor kleine holle ruimtes. Het heeft, net als vlas en cellulose de belangrijke eigenschap om vocht op te nemen en langzaam weer af te staan, waardoor de luchtvochtigheid in ruimtes op peil wordt gehouden en een gezond en prettig binnenklimaat ontstaat. Het is niet-giftig, onbrandbaar , irriteert niet bij het aanbrengen en wordt niet aangevreten.

eco-isolatie 4: houtvezel


Van stammen wordt de kern gebruikt voor constuctiehout. Wat resteert is spinthout en schors. Hiervan kan isolatiemateriaal worden gamaakt door met stoom de al in het hout aanwezige hars (ligine) als bindmiddel te gebruiken en daarna samen te persen. Het behoud een poreuze structuur met ingesloten luchtkamers, waardoor het goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen bezit.

Pavatex (waarnaar de link verwijst) houtisolatieproducten hebben een geleidingscoefficient van 0.040 W/m2K. Ter vergelijking de waarde van lucht: 0.026 W/mK en glas: 0.8 W/mK. Het is toepasbaar voor wand-, dak- en vloerisolatie voor zowel houtskeletbouw als steensb bouw. Het wordt gemaakt van resthout wat uit een straal van 40 km. vanaf de fabriek wordt verwerkt.

eco-isolatie 3: vlas


Vlas is de sterkste en lichte natuurvezel die er is. Van Vlas wordt linnen gemaakt, en van het restproduct (houtpijp, de kern die vrijkomen bij het roten) wat overblijft kan isolatiemateriaal worden gemaakt. Het is een antuurlijk materiaal wat bij contact tijdens verwerking geen irritatie geeft. Vlasisolatie kent net als cellulose-isolatie een vochtregulerende werking wat leidt tot een prettig binnenklimaat. Ook zorgt het voor energiebesparing: de erergiecoefficient wordt niet aangetast door het opnemen van vocht, maar door een hogere luchtvochtigheid kost het minder energie om de lucht te verwarmen.

Het kan op verschillende wijzen worden gebruikt: als isolatiedekens ter vervanging van mileiubelastende producten als steenwol of glaswol, maar ook als akoestische isolatie onder harde vloeren.

In Europa wordt het meeste vlas in Frankrijk geteeld en bewerkt. Hierdoor is de energiewaarde (de hoeveelheid energie die nodig is om een product te maken en te transporteren) laag.

eco-isolatie 2: isolatie met celluloseplaten (homatherm)



Celluloseplaten zijn te vergelijken met glaswoldekens of steenwoldekens. De verwerking hiervan geschied op een gelijke wijze. Al bij de verwerking van hout naar papier (cellulose) wardt de evenwijdige stuctuur van de houtvezels verbroken waardoor holle ruimten tussen de vezels ontstaan. Deze holle ruimten zorgen voor stilstaande lucht, wat een hoge isolatiewaarde (zowel thermisch als akoestisch).

Net als de vlokken in van isofloc zorgen de celluloseplaten voor een gelijkmatige opname en afgifte van vocht, wat voor een aangenaam binnenklimaat zorgt.

De zeer geringe warmtegeleiding van de platen is 0.039W/mK , ter vergelijking de waarde van lucht: 0.026 W/mK en glas: 0.8 W/mK.

eco-isolatie 1: isolatie met cellulosevlokken (isofloc)


Isofloc is een isolatiemateriaal van cellulose dat onder luchtdruk in de te isoleren holle ruimte wordt geblazen. Het wordt vervaardigd uit gerecyclede kranten. Al bij de verwerkeing van hout tot papier wordt de evenwijdige structuur van de houtvezels doorbroken waardoor holle ruimten tussen de vezels onstaan en een hoge isolatiewaarde ontstaat. Cellulose is in staat om vocht op te nemen en gelijkmatig weer af te geven,w aardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Een te droog binnenklimaat kan last van luchtwegen of ogen tot gevolg hebben. Het zorgt ook voor een energiebesparing: vochtige lucht is beter te verwarmen dan droge lucht. Dankzij de holle ruitmen en stilstaande lucht tussen de cellulosevlokken heeft het ook een geluiddempende werking.

Het materiaal wordt met boorzouten geimpregneerd om het brandvertragend te maken en te beschermen tegen schimmels en ongedierte.

Het kan toegepast wordne in nieuwbouw, maar ook heel goed in bestaande bouw: zelfs in bouw van voor 1960, waarbij geen spouwmuren zijn toegepast kan het gebruikt worden om het dak te isloeren door het tussen de dampremmende laag en het binnenbeschot, of het kan droog tegen de onderzijde van vloeren en balklagen gespoten worden.